Храм Свети Йоан Рилски - гр.Бургас

 
Храм Свети Йоан Рилски - гр.Бургас

 
Рейтинг: 3.00
(75)
Св. Йоан Рилски
Други светии
История на храма
Проповеди
Фото Галерия
Тайнства
МОЛИТВИ
Връзки
За контакти
Речник
Именник
На този ден......
Новини
Анкети
Картички



Речник / А

Вземи в gLOG
19 Октомври 07, 10:10
А
Антиминс- парче плат, на което се извършва Евхаристията. При Освещаването му в него се поставя частица от мощите на светец. Произлиза от гръц. дума "αντι" (вместо) и лат. дума "mensa" (олтарна маса, трапеза). Може да бъде преведена като "вместотрапезие".

В древната Църква се използвали там, където нямало олтарни трапези за извършване на богослужението. Били много удобни за употреба по време на военни походи, както и за монасите в пустинята.

В началото те не били изработвани от плат, а представлявали каменна плочка, дървена дъска, оловна плочка, печена глина и по-рядко плочка от слонова кост.

В правило на Константинополския патриарх Никифор Изповедник(ум. 828 г.), включено в каноничния сборник "Азбучна синтагма" на Матей Властар от 14 век, се уточнява, че "антиминсите безпрепятствено се пращат там, където имат нужда от тях, и не се ограничават в този или онзи предел на известна земя, но се пращат и в чужда земя, както и св.миро..."

Акатист - от гр. Ακατιστος "akathistos", буквално "без сядане, т.е. правостоящ" - поетическо произведение (най-често хвалебни песнопения) за прослава на Исус Христос, Св. Богородица и светиите, при изпълнението на които се стои прав. Акатистът е близък по форма до древния кондак. Състои се от 25 отделни строфи, всеки две от които, освен последната, образуват смислено звено. Докато древният кондак се състои само от икоси, в акатиста се редуват 12 кондака

Анахорет (от гр. anachoretes) - отшелник, пустинник, живеещ в пълно уединение, посветил себе си на покаяние, богомислие, молитва и строг аскетичен живот.

Аналой - поставка за икони в православния храм.

Антиномии в Библията (от гръц. аnti - "'срещу" и nоmo -  "закон") -с думата антиномия се означава вътрешно противоречие в концепция, което не се преодолява по чисто логически път. Произходът на антиномиите е свързан с това, че реалността не може да бъде сведена до рамките, които се допускат от формалната логика.

Антропоморфизъм (гр.) - приписване човешки свойства и качества на Бога.

Антропоморфизъм, антропоморфизми (в Библията) - от гръц. "човек" и "вид, образ, форма" -  описания на свойства и деяния на Бога, които Му придават човешки черти. Антропоморфизмите се срещат често в Стария Завет (Бог "слиза да види" - Бит 11:5, "разкайва се" - Бит 6:6, приписват му се ръце - Изх 14:31, уши - Пс. 33:16, уста - 3 Цар 8:24 и т.н.). Те присъстват и в Новия Завет, особено в притчите.

Aнтропософия - (от гр. "антропос" - човек и "софия" - мъдрост) - еретическо учение, разновидност на теософията. В центъра на антропософията е обожествяването на човешката същност, открито само на посветените. Основана от немския окултист Рудолф Щайнер.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.7667