Храм Свети Йоан Рилски - гр.Бургас

 
Храм Свети Йоан Рилски - гр.Бургас

 
Рейтинг: 3.00
(75)
Св. Йоан Рилски
Други светии
История на храма
Проповеди
Фото Галерия
Тайнства
МОЛИТВИ
Връзки
За контакти
Речник
Именник
На този ден......
Новини
Анкети
Картички



Речник / Г

Вземи в gLOG
19 Октомври 07, 10:31
Г
Гъбката се прави най-често от морска гъба, която се пресова, за да добие плоска форма. Има два вида гъбки – антиминсни и за почистване на потира. Антиминсните гъбки са по-малки и се съхраняват в самия антиминс. С тях се събират частиците от дискоса и се влагат в потира по време на литургия. С другата гъбка се почиства потира, след като свещенослужителят употреби приготвеното на литургията поричастие. Тя се съхранява на проскомидийка. В духовен смисъл гъбката се сравнява с гъбата, с помощта на която бил поднесен оцет на Спасителя по време на кръстните Му страдания.

Архангел Гавриил (архангел Гавраил) (евр. - "сила Божия") - един от седемте архангели.

Геена (Мат 5:22,29,30; 10:28; 18:9; 23:15; Марк 9:43,45,47; Лук.12:5; Иак 3:6) - гръцкото название на долината Еном извън Иерусалим.

Гетсимания, Гетсиманската градина (Гефсимания, Gethsemane, The Garden of Gethsemane; Мат 26:36, Мк 14:32, Лк 22:39, Ин. 18:1) - название на свещеното за християните място в подножието на Елеонската гора около Йеросалим, където с големи душевни страдания и до кървава пот се молил нашият Господ преди кръстната Си смърт, и където произнесъл изкупителната Си  първосвещеническа молитва (Мат. 26:36-46, Марк 14:26-42; Лук. 22:39-46, Иоан 18:1).

Глас (ήχος) - в църковно пеене един от осемте основни диатонични лада, всеки от които има господстващ и краен тон. Всичките осем гласа съставят системата на осмогласието, която се гради на предхристиянската гръцка, сирийска и юдейска музикална традиция.

Глоса - (гр. glоssa – "език, реч, наречие" – 1. Бележка на преписвач или читател на полето на ръкопис или в самия текст, която обяснява и тълкува непозната дума или неясен текст. 2. Тълкуване на текст на закон ред по ред. 3. Всяка рядко употребявана или специализирана дума с неясно значение за обикновения читател, поради което се налага да се обяснява. Понятието глоса се използва в библеистиката и изтокознанието. С него се обозначава пояснение или допълнение към текста на древен ръкопис (направено на полето или между редовете от коментатор или преписвач), което след време бива добавено в самия текст на по-късен препис.

Гностик, гностици (гр.) - еретици от първите векове на християнството, привърженик иа гностицизма.

Голгота (арам. -  "череп", "лобно място") - хълм, някога близо до Йеросалим (на северозапад от града), а сега в централната му част, където Господ Исус Христос приел Кръстната Си смърт. Наречена е така или поради това, че гората имала форма на череп, или защото тя служела като място за смъртни наказания. Днес в Голгота се намира Храмът "Гроб Господен".

Грях (букв. "да пропуснеш целта") - нарушение на Божествените заповеди и отстъпление от Божия Закон ("Грехът е беззаконие", 1Иоан 3:4). На езика на богословието грехът е помрачение на ума: когато умът напусне сърцето, той вече няма памет за Бога, разпилява се чрез чувствата в обкръжението и води до извършването на грехове. Тъй като това разпиляване става чрез дела, то и делата се наричат грях. Грехът започва с т.н. съсложение (рус. сосложение) и преминава 3 етапа: желание, действие и страст.Грехът е това, което е разделило и продължава да разделя човека от Бога, неговия Създател. Сътворил човека прекрасен и съвършен, Бог му дарувал пълна свобода, включително свободата да приеме доброволно Божията любов чрез съзнателно послушание и пълно доверие.Човек остава по наследство роб на греха. Дори да осъзнае това, не може да се изкупи от това робство със собствени сили, тъй като бидейки роб няма нищо свое. Само вярвайки в изкуплението, извършено чрез цената на невинната Кръв на Исус Христос, човек може да се спаси.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.4093