Храм Свети Йоан Рилски - гр.Бургас

 
Храм Свети Йоан Рилски - гр.Бургас

 
Рейтинг: 3.00
(75)
Св. Йоан Рилски
Други светии
История на храма
Проповеди
Фото Галерия
Тайнства
МОЛИТВИ
Връзки
За контакти
Речник
Именник
На този ден......
Новини
Анкети
Картички



Речник / Й

26 Октомври 07, 12:40
Й

Йезуитски орден - един от многото католически ордени. Основан е от испанския дворянин Игнатий Лойола в 1539 г. за разпространяване на католицизма сред еретици и езичници.

Йерарх (гр.) – духовно лице от третата, най-висшата йерархическа степен
Йерархически степени (от гр. "йерархия" - "свещеноначалие") - трите степени на свещенослужителите, които се получават при тайнството свещенство-дякон,презвитер/свещеник/ и епископ.

Блажени Йероним -
християнски писател, екзегет, преводач и тълкувател на Св. Писание, един от четиримата най-почитани отци на Католическата църква, блажен. Учредил през 386 г. и ръководил монашеско братство във Витлеем, поради което Йероним се смята за основател на западното монашество.

Йерусалим
(основание на света или безопасно жилище) - главен град на Израилското царство и духовен център на цялата земя, "защото от Сион ще излезе законът и от Иерусалим - словото Господне" (Ис 2:3). Разширявайки царството си, св. цар Давид завзел крепостта Сион (2Цар 5:7), разположена на едноименния хълм, който дотогава бил населяван от йевусейците (местно семитско племе) и с това положил основите на Йерусалим.

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

7.8075