Храм Свети Йоан Рилски - гр.Бургас

 
Храм Свети Йоан Рилски - гр.Бургас

 
Рейтинг: 3.00
(75)
Св. Йоан Рилски
Други светии
История на храма
Проповеди
Фото Галерия
Тайнства
МОЛИТВИ
Връзки
За контакти
Речник
Именник
На този ден......
Новини
Анкети
Картички



Речник / Н

26 Октомври 07, 13:50
Н
Назаряни - християни от юдейски произход, които спазвали Старозаветння Закон, без да изискват това от християните от езически произход.

Нантски едикт – указ на френския крал Анри IV от 1598 г., утвърдил законодателно правото на протестантско вероизповедание в католическите държави.

Наос - главно помещение в православния храм ,предназначено за богомолците

Нафора
(или antidor - "вместо дар", в смисъл "вместо причастие") – благословена и осветена част от просфората която свещеникът дава в края на Св.Литургия на тези, които не са се готвили за Свето Причастие  за духовно и телесно здраве.Вместо Светия дар - Причастието на богомолците се дават всичките частици осветен хляб, останали от просфората след внимателното изрязване от свещеника на Агнеца.В руската практика вместо една просфора се използват пет по-малки богослужебни хлебчета.

Незнание, невежество
- за християнина понятие с нравствен, а не интелектуален (т.е. неосведоменост) смисъл. Незнанието може донякъде да оневини греховете, които произтичат от него, но може да бъде и престъпно, когато е свързано с коравосърдечие или когато е умишлено. С тази дума се характеризира положението на хората, до които не е достигнало божието Откровение.

Нечестив
- понятие, което може да означава просто сбъркал или съгрешил, но по-често се отнася за преднамерено зло или лукавство. Това понятие говори за "извратен ум", който властва над душата и е внушен от Сатаната. В цялото Свещено писание се подчертава сигурността, че нечестивите в крайна сметка ще бъдат наказани.

Низвергване
- отнемане на духовен сан при тежко провинение било в областта на вярата, било в областта на църковната дисциплина.

Новото раждане
е получаване на нов живот; чрез него влизаме в Божието Царство и Христовата Църква.Новото раждане става по време на Кръщението, където умираме с Христа, погребваме се с Него и възкръсваме с Него в новия живот, съединявайки се с Неговото прославено човечество. Библията и историята на Църквата не потвърждават съвременната идея, присъща на някои религиозни учения, че новото раждане е религиозен опит, откъснат от тайнството Кръщение.

Ноев ковчег - ковчегът, в който Ной и членовете на семейството му заедно с по един чифт от всички животни се спасил през време на Потопа.

Номоканон (гр. "закон-правило") - византийски сборници с църковни правила и императорски укази, отнасящи се до църквата, съставени през VI-VII век и впоследствие допълвани. Една от редакциите на "Номоканона" станала за основа на древноруската "Кормчей книги" (XIII в.) – основно ръководство по православно църковно право в Русия.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

8.5427